Rehberlik ve Motivasyon

Rehberlik ve Motivasyon

Psikolojik danışmanlık ve rehberlik, bir koruyucu ruh sağlığı hizmetidir. Eğitim kurumları bu hizmetin uygulama alanlarından bir tanesidir.

Giderek değişmekte ve gelişmekte olan eğitim sistemimizde artık öğretmen değil öğrenci merkezli bir anlayış oluşmuştur. Öğrencinin yeteneği yanında ilgi ve ihtiyaçları da göz önüne alınmak zorundadır. Bu nedenle öğrenci merkezli bir eğitimde rehberlik hizmetleri olmazsa olmazdır. Öğrencinin aldığı eğitiminden en yüksek verimi alabilmesi için eğitsel rehberlik konularında bilgi sahibi olması gerekmektedir. Bireyin yetenek ve ilgilerine uygun bir eğitim dalını seçmesinde ve bu yolda başarılı olması için kendisine yapılan yardımlara eğitsel rehberlik denir. Eğitsel rehberlik, öğrenciye uygun eğitim planı yapar ve öğrenciyi nasıl başarılı olacağı konusunda cesaretlendirmeyi hedefler. Eğitsel rehberliğin temel görevi ise bireyin eğitsel gelişim alanında ona belirli yeterlikler kazandırmak, öğrenmesini kolaylaştırmak ayrıca öğrencilerin kişisel ve sosyal gelişimlerine de katkı sağlamaktır. Ayrıca okullardaki rehberlik hizmetleri, öğrenci ve öğretmen arasında zaman zaman birleştirici bir unsur olarak görev yapmaktadır. Öğrencinin derslere daha iyi odaklanması, verimli ders çalışabilmesi, hedef belirleyebilmesi vb. konularda ders öğretmeni ile işbirliği yapılarak öğrencinin daha iyi bir noktaya gelmesi sağlanır.

Rehberlik Servisine Her İstediğin Zaman Başvurabilirsin

Zenginlik ve güzellikle birlikte bulunan ihtişam geçicidir ve kolay zedelenebilir. Erdemse muhteşem ve ölümsüz bir servettir.

Sallust

Zenginlik ve güzellikle birlikte bulunan ihtişam geçicidir ve kolay zedelenebilir. Erdemse muhteşem ve ölümsüz bir servettir.

Sallust

Hayatta başarılı olanlar, kendilerine gereken bilgileri öğrenmekten bir an geri kalmazlar ve hadislerin sebeplerini her zaman araştırırlar.

Rudyard Kipling
UZAKTAN EĞİTİM SÜRECİNDE VELİ REHBERİ
Değerli velilerimiz, Atatürk Üniversitesi Özel Vakıf Orta Okulu olarak uzaktan eğitimde çocuklarımızın en yüksek verimi alabilmesi için sizlere bir rehber hazırladık. Uzaktan eğitim süreci yaz tatili sonrası devam ediyor. Bu süreçte dikkat edilmesi gereken ilk durum, çocuklarınıza bu sürecin geçici olduğunu sıklıkla hatırlatmak olacaktır. Yaklaşık 6 aydır devam eden bu sürecin bir gün elbet biteceğini ve şu anda evden de olsa eğitim hayatının geçen sene bu zamanlar gibi aynı şekilde devam ettiğini bilmesi çok önemli.
Uzaktan Eğitim Derslerinde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?
1
Kahvaltıyı unutmamalısın
Mutlaka her sabah okula gider gibi birlikte kahvaltı ederek ya da en azından kahvaltısını hazırlayarak bir sabah rutini oluşturun.
2
Sınırları Çizmelisin
Okul saatinde çocuğunuzla birlikte acil olmayan başka planlamalar yapmayın ki evde de olsa okul saatlerinin sınırını bilsin.
3
Erken Kalkmalısın
Her gün erken kalkmasının önemini biliyorsunuz. Bu sebeple yatma ve kalkma saatlerinde mutlaka destek olun.
4
Tedarikli Olmalısın
Çocuğunuzun aynı sınıf ortamındaki gibi ders esnasında ihtiyaç duyacağı şeylere erişimi kolay olmalıdır.
5
Hazırlıklı Olmalısın
O gün göreceği derslerin kitaplarını akşamdan ya da sabahtan masasında hazır bulundurulması. Kurallardan birisi mutlaka bu olsun.
6
Düzenli Olmalısın
Dağınık odada ders dinlemek dikkat dağıtacağından, odasını ve masasını düzenli tutması için kural belirleyin. En önemlisi, o toplamazsa siz toplamayın.
Ders Aralarında Çocuğunuz Neler Yapabilir?
1
Gözlemleyin
Önce gözlemleyin, ne yapmak istediğini görün.
2
Devamlılık Şart
Yapmak istediği etkinlik uygunsa, onu yapmaya devam etsin.
3
Okulum Evim Olsun
Nasıl ki okulda belli sınırlarda özgürlerse evde de öyle olsun ki mutlu olsun.
Peki Ara Bittiği Zaman Ne Yapacaksınız?
1
Kurallar Koyun
‘’Hadi ara bitti, hadi derse’’ şeklinde sürekli uyarılar yapmak size karşı gelmesine neden olabilir. Bu sebeple en önemlisi, bu kuralları baştan belirleyerek ara bittikten sonra dersine devam etmesi gerektiğini hatırlatmaktır.
2
Herşey Yolunda
Okulda nasıl ki ara bitince dersine geçiyorsa, burada da yapılması gerekenin aynısı olduğunu sakince konuşarak çocuğunuza belirtin.
3
Hatırlatma Yapın
Bununla ilgili okuldaki gibi zaman çizelgesi ayarlayabilir ya da odasına ufak not kağıtlarıyla hatırlatma yazabilirsiniz.
Çocuğunuzu Derslerde İzlemeniz Mi Gerekiyor?
1
İzleyin
Dikkat eksikliği, hiperaktivite ya da ders dinlememe sorunlarında çocuklarınızı izlemek isteyebilirsiniz ancak bu bir ‘’gözetleme’’ olmamalı.
2
Farkettirmeyin
Odasında oldukça uzak bir köşede ya da odasını görebildiğiniz başka bir odadan fark ettirmeden ne yaptığını izleyebilirsiniz.
Bizim İçin Her Öğrenci Özeldir.
IMG_5867
Okul Öncesi Dönemde Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Hizmetleri
IMG_9980 copy
İlkokul Döneminde Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Hizmetleri
IMG_0045
Ortaokulda Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Hizmetleri
IMG_9891
Eğitimde Rehberlik Hizmetlerinin Önemi
IMG_5858
Uzaktan Eğitim Sürecinde Veli Rehberi
Rehber Öğretmenlerimize Bu Bölümden İstediğinizi Sorabilirsiniz.

BÜŞRA HOCA
Rehber Öğretmen
Büşra SEFEROĞULLARI
DSC_4730 copy
Rehber Öğretmen
Ayşenur UYANIK
Bu web sitesi çerezleri kullanır ve tarama deneyiminizi geliştirmek için kişisel verilerinizi ister.